UV-C
Terug naar overzicht

Belang van ventilatie

Waarom is ventilatie zo belangrijk in deze tijd? 

Ventilatie in een ruimte is belangrijk tegen schimmels en huisstofmijt, dat was al bekend. Dat ventilatie ook een grote rol kan spelen tegen het overdragen van luchtweginfecties, bacteriën en virussen, zoals COVID-19, zal je tegenwoordig steeds vaker in het nieuws voorbij zien komen. 

Niet alleen jij, maar ook je vijf cavia’s en je op-sterven-na-dode planten produceren de hele dag door vocht in huis. Dit gebeurt alleen al door te ademen, koken, scheetjes te laten, de was te doen of zelfs door nieuwe spullen in huis te halen. In vochtige, vieze lucht kunnen vaak ziektekiemen zitten waardoor besmetting plaats kan vinden. 

Ga verspreiding van virussen tegen, ventileer goed

Ventilatie is de eerste stap in een virusvrije lucht. Door goed te ventileren door middel van het openzetten van ramen, roosters, kieren, of deuren help je een ruimte een goede luchtdoorstroom te creëren. Hierdoor zullen ziektekiemen die hangen in de lucht sneller de ruimte verlaten.  

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat bij, onder andere hoesten, kleine druppels van wel 1 tot 10 micrometer vrijkomen. De grotere druppels hiervan zijn geen gevaar en belanden snel op de grond. Kleine druppels die hierbij vrijkomen vormen een dreiging, want deze kunnen wel tot meerdere uren in de lucht blijven zweven. Eenzelfde onderzoek is uitgevoerd in een ruimte waar sterk geventileerd werd. Wat bleek: de resultaten werden drastisch beter en de druppels in de lucht waren binnen 30 seconden al gehalveerd.  

Jouw ruimte virusvrij houden

Uit bovenstaand onderzoek is dus wel gebleken dat een goede ventilatie essentieel is bij het tegengaan van virusverspreiding. Helaas heeft niet elke ruimte de mogelijkheid voor een goed ventilatiesysteem of het tegen elkaar openzetten van ramen en deuren. Hierbij is UV-C licht een uitkomst. 

Er zijn verschillende UV-C lichtoplossingen die het verspreiden van virussen en bacteriën tegen kan gaan. Voor een virusvrije lucht hebben wij bijvoorbeeld de Virobuster. Verkijgbaar als stand alone oplossing of toepasbaar op een bestaand ventilatiesysteem. Ook het UV-C upper air systeem is een mogelijkheid. Deze UV-C lamp wordt bevestigd aan het plafond en zorgt ervoor dat de lucht die langs het systeem komt wordt gedesinfecteerd. Dit systeem wordt dus geholpen door een natuurlijke luchtstroom en daarbij is ventilatie van belang. Een UV-C lichtoplossing neemt dus niet het belang van ventilatie weg, maar stimuleert hiermee een extra veilige én virusvrije ruimte. Een tweede mogelijkheid voor een virusvrije lucht is de Virobuster. De Virobuster luchtreinigers zijn voorzien van speciale, ingebouwde UV-C lampen welke virussen, bacteriën én schimmels deactiveren.  Dankzij een langzame afzuiging van lucht en hoge uitwerpsnelheid van schone, virusvrije lucht, blijft de lucht in jouw ruimte gegarandeerd verdund van ziektekiemen.  De Virobuster is dus geen ventilatiesysteem, maar zorgt écht voor schone lucht. 

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar wat UV-C voor jouw ruimte kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact op met één van onze gecertificeerde professionals! Zij staan klaar voor al jouw vragen en zorgen en voorzien je graag van een advies op maat. 
 

Print dit artikel
Terug naar overzicht