UV-C licht: Wat is het?
Terug naar overzicht

UV-C licht: Wat is het?

UV-C licht is ultraviolet licht dat op een dusdanige golflengte zit dat bacteriën, virussen en sporen deactiveert. UV-C licht is een technologie die al meer dan 40 jaar ingezet wordt door onder andere ziekenhuizen en wetenschappers. Hoewel ultraviolet licht onzichtbaar is voor het menselijk ook, hebben wij bij Livingprojects het licht gezien. UV-C licht gaat al zoveel jaren mee en kan virussen deactiveren, waarom zouden we het niet meer gaan gebruiken?

Bijzonder! Hoe werkt UV-C straling?

Ultraviolet licht ken je vast wel. Dit wordt onder andere gebruikt voor zonnebanken, het behandelen van huidziektes en insectenlampen. De virus afbrekende golflengte waar UV-C op zit maakt echter contact met de huid en ogen niet mogelijk. Golflengtes worden aangegeven met nanometers. Nanometers (nm) zijn eigenlijk een miljardste van een meter. Hiermee worden elektromagnetische stralen aangegeven. Deze elektromagnetische stralingen kennen we weer van radiogolven, magnetrongolven, infraroodgolven, gewoon licht en x-ray. Het zijn eigenlijk gewoon trillingen die zich voortbewegen door een ruimte. Je kunt ze niet zien en voelen, maar ze zijn er wel. Hoe kleiner de nanometers, hoe schadelijker de golflengte.

De verschillende golflengtes van UV licht kan worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

UV-A
UV-A zit op een golflengte van 315 tot 400 nm. UV-A ken je misschien wel van de blauwe lamp bij de tandarts, de zonnebank of insectenlampen.

UV-B
De golflengte van UV-B ligt op 280 tot 315 nm en wordt gebruikt in de medische wereld om onder andere huidziektes, zoals Psoriasis, te genezen. 

UV-C 
UV-C uiteindelijk zit op een golflengte van 100 tot 280 nm. De laagste golflengte in zijn soort en dus het meest schadelijk. Deze golflengte zorgt ervoor dat het DNA van bacteriën, virussen en sporen gedeactiveerd worden. Hierdoor is UV-C straling ideaal om in te zetten bij het desinfecteren van lucht en oppervlakken. 

Genoeg technische praat, hoe kan ik UV-C zelf inzetten?

UV-C licht kan ingezet worden in verschillende ruimtes en omstandigheden. Bijvoorbeeld voor het desinfecteren van lucht middels de UV-C upper air oplossing of de Virobuster. Dit is een (half) gesloten oplossing die gebruikt kan worden in aanwezigheid van mensen. Dit armatuur deactiveert virussen en bacteriën in de lucht en zorgt daarom voor een fijne virusvrije ruimte. Daarnaast zijn er ook armaturen welke oppervlakken en voorwerpen desinfecteren.

Voor de beste oplossing voor jou kan je het beste contact opnemen met één van onze gecertificeerde professionals. Zij helpen je verder en kunnen je voorzien van een passend advies! 
 

Print dit artikel
Terug naar overzicht