UV-C
Terug naar overzicht

Belang van een veilige UV-C installatie

Safety first bij onze desinfectieverlichting voor lucht 

UV-C licht kan ingezet worden bij het bestrijden van virussen en bacteriën, dat vinden wij mooi spul. De kanttekening hiervan is dat UV-C licht schadelijk kan zijn voor de huid en ogen. Dat is de reden dat wij veel knappe koppen in huis hebben die gespecialiseerd zijn om UV-C lichten te certificeren en te zorgen voor een veilige ingebruiksstelling, want safety is altijd first! 

Is UV-C licht gevaarlijk? 


Een veel gestelde vraag. Het antwoord is simpel: wanneer je direct wordt blootgesteld aan de UV-C straling, kan dit schade veroorzaken aan bijvoorbeeld de ogen of huid. Net zoals bij een overdosis aan zonlicht. Wanneer je te lang bent blootgesteld aan UV-straling, kun je verbranden. Bij UV-C lampen kan die verbranding al binnen seconden optreden. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je nooit direct in contact komt met UV-C straling. Dit voorkom je door de lampen alleen aan te zetten wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. Daarnaast bieden we (half) gesloten armaturen, die ervoor zorgen dat je niet zomaar in direct contact met de straling kunt komen. 

UV-C upper air 


De Philips upper air is zo'n half gesloten armatuur. Met ons UV-C upper air systeem kan je, zelfs wanneer de UV-C lamp aan staat, de ruimte nog betreden en je werkzaamheden uitvoeren. Het is dan ook wel een fijn idee dat dit daadwerkelijk veilig kan. Dankzij de louvres en lamellen van de upper air, wordt de straling van de UV-C lamp verspreidt en wordt er gezorgd dat deze nooit direct op jou zal komen. 

UV-C lichtplan 


Voor een veilig gebruik is het belangrijk dat we vooraf per locatie een lichtplan uitwerken. Met speciale software kunnen we berekenen waar de upper air met UV-C straling veilig zijn werk kan doen. Het is daarbij van belang dat de armaturen vervolgens goed en volgens het lichtplan geïnstalleerd wordt. Daarnaast gaat geen enkele lamp in gebruik, voordat wij deze hebben gecertificeerd.

Een veilige installatie en certificering ziet er als volgt uit: 
-    Eén van onze knappe koppen komt bij jou over de vloer 
-    Controle van de ruimte voor UV-C gebruik
-    Reinigen van de unit voor maximale werking
-    UV-C systeem plaatsen conform lichtberekening
-    Aansluiten op de juist elektra
-    Controle op montage
-    UV-C stralingsmeting op verschillende plekken in de ruimte
-    Officiële UV-C keur certificering 
-    UV-C training

Meting UV-C straling 


Tijdens de installatie van de lamp wordt er op verschillende plekken in de ruimte gemeten hoeveel straling deze afgeeft. Om zeker te weten dat dit voldoende blijft voor het onschadelijk maken van virussen en bacteriën, is het aan te raden regelmatig te meten. Eens per jaar, tijdens het onderhoud, wordt dit opnieuw gemeten en worden de lampen vervangen. Wanneer een UV-C lamp 24/7 aan staat kan het zijn dat je vaker wil meten, om zeker te weten dat de straling niet afneemt. Hier kunnen onze professionals jou in adviseren. 


Meer informatie? 

Wil jij ook één van onze knappe koppen over de vloer én een virusvrije ruimte? Onze professionals voorzien je graag van een passend UV-C advies. Neem een kijkje op www.uvc-livingprojects.nl voor meer informatie of neem contact met ons op. 

Print dit artikel
Terug naar overzicht